dinsdag 3 mei 2011

Tjechië dinsdag 3 mei 2011

Praagse perikelen
zondag 1 mei: Veurne – Avekapelle – Veurne – Königswinter
Na een voorspoedige start op het voorziene vertrekuur volgde een al even voorspoedige stop en terugreis vanuit Avekapelle.  De bagagedragers maakten iet of wat te veel lawaai om 1000 km te verdragen.  Dus demonteerden we ze meteen en brachten ze terug naar het VTI.  En daar begroetten we de ouders die ons een half uur eerder al eens uitgezwaaid hadden.
De tweede start verliep vlotter en om 23.15 uur bereikten we het dorpje Ittenbach (deelgemeente van Königswinter).

maadag 2 mei: Königswinter – Praag
Stipt om 09.00 uur vertrokken we met een ommetje via de Rijnvallei.  Zelfs even een korte stop aan de brug van Remagen.  Dit duurde net een ietsje te lang, want door nog eens een uurtje “stau” op de Duitse autoweg bij Wurzburg, moesten we onze stop in Röthenburg afgelasten.  Het werd een snelle hap in een baanrestaurant om toch maar op tijd in Praag te zijn.
Wat ….. mislukte omdat de Tsjechische politie alle automobilisten in Pilzen “zonder boe of ba” van de autoweg zwierde.  Dankzij onze vriendin TomTom zagen we het centrum van Pilzen en vonden we uiteindelijk de school in Praag.  Aankomst om 18.05 uur, slechts 20 minuten te laat en nog voor de Italianen.  Onze aankomst viel samen met dat van het slechte weer.
dinsdag 3 mei: projectwerk – stadhuis – musem – theater
Voor de dappersten (Jochen, Floris en Kevin) begon de dag kort na 7 uur in het zwembad van de school.  De rest begon eraan om 08.00 uur, traditioneel het eerste lesuur van de dag.  Met een voorstelling van het gepresteerde projectwerk uit eerste en tweede trimester en een rondleiding door de school werd de ochtend gevuld.  Alle scholen bleken heel ijverig te zijn geweest en de Belgische presentaties konden op bijval rekenen.  Charmant was ook de opening van de tentoonstelling die de jongste kinderen van de school hadden gemaakt over onze luchtballon: tekeningen, knutselwerk, modelbouw.
Om 14.00 uur afspraak op het stadhuis van district Praag 6, met een welkomstwoord door mevrouw de burgemeester, een hapje en een drankje en een rondleiding door het pas gerenoveerde gebouw.  Inclusief een state of the art commandocentrum van waaruit de verkeerssituatie in de gaten wordt gehouden.
Om 16.00 uur onze volgende stop: het technisch museum, pas gerenoveerd en een aanrader.
En nog was het niet gedaan, want na een (alweer snelle) hap volgde om 19.00 uur een voorstelling van het Black Light Theatre.  In elke centrumstraat vind je theater(tje)s die dit toneelvorm vooral voor toeristen presenteren.  Zelfs voor veel van onze Tsjechische vrienden was dit een eerste, maar gesmaakte bezoek. 
Om 20.30 viel het doek en was het voor iedereen tijd om weer het gastgezin op te zoeken om nieuwe energie op te doen voor de “dag van morgen”.  Hopelijk met beter weer. Een 10-tal graden is echt niet warm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief