woensdag 12 oktober 2011

Finland woensdag 12 oktober 2011

Finland dag 5
Turku: wiskunde - geocaching – koken – sport – SAUNA
Gisteren is de eerste sneeuw gevallen in Lapland en dat was vanmorgen te voelen: nog 5 graden.  Ons dagelijks weerbericht luidt dus: wisselvallig met nu en dan een bui, maar met langere perioden van opklaringen.  En dan schijnt de zon ook werkelijk.  Helemaal droog wordt het hier echter niet meer.  Te fris.
De opener van de dag kwam in de vorm van een Italiaanse presentatie omtrent Leonardo Da Vinci, die nu eenmaal in het hart van ons project zit.  Daarna was Belgische wiskunde aan de beurt en de belofte dat alle leerlingen zich morgen met de vertaling daarvan zullen mogen bezig houden.  Enthousiasme alom.  We laten het aan uw verbeelding over om uit te maken of de vorige zin ironisch bedoeld was. 
De schoollunch kon ons vandaag best bekoren want er stond inlandse zalm op het menu. Een broodnodige opsteker, want van 12.00 tot 14.30 moesten wij vandaag de theorie van het geocaching in de praktijk omzetten.  De rivieroever van de Aura – Turku’s levensader – werd afgespeurd op zoek naar minuscule beeldjes.  De GPS moest ons op het goede pad en in de buurt brengen. En eerlijk is eerlijk: de leerlingen deden het weer een stuk beter dan hun leerkrachten.
En terwijl die laatsten daarna aan een kopje koffie toe waren, gingen de eersten aan het sporten (de nationale sport is ijshockey, maar er bestaat ook een zaalversie) of werden ze naar de keuken verbannen om een hartige hap klaar te maken.  In het lager secundair krijgen alle Finnen namelijk kookles en ook dat stond op het uitwisselingsprogramma.  Een proefsessie later waren het verenigde Italië, Tsjechië en België overtuigd dat dit overal in Europa op het programma moet.
De dag afsluiten, deden we uiteindelijk met wat voor de Finnen een tweede natuur geworden is: naar de “spa”, een ontspanningscomplex met centraal de befaamde Finse sauna’s: de gewone, die met stoom en de zwartgerookte houtsauna.  De detailverhalen hiervan vertrouwen we vanzelfsprekend niet aan “papier” toe.  Die zijn voor bij onze thuiskomst.  Een volstrekt anoniem van het internet geplukt illustratiefotootje kon er wel nog van af.
Morgen wacht ons een heuse “cruise” door de archipel van Turku.  Afvaart omstreeks 08.30 voor een 9 uur lange boottocht op de Baltische Zee.  Dit wordt een primeur: enkele uren projectwerk in volle zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief