vrijdag 14 oktober 2011

Finland, de terugtocht

Finland dag 7
Turku - Pasila - Lappeenranta:
Er lijkt dan toch een einde aan te komen.  Vandaag namen we afscheid van onze gastgezinnen en onze nieuwe Finse, Tsjechische en Italiaanse vrienden en collega’s.
En omdat we toch op de valreep zouden beseffen dat dit echt wel Finland is, stonden we op met 3,5 graden onder nul.  Meer dan een graad of 7 rond de middag mogen we vandaag niet verwachten.
Maar eerst dus toch een warm afscheid.  Om 09.30 uur werden we voor de laatste keer op Kuppitaan lukio verwacht.  Voor het laatst met zijn allen naar klaslokaal 6, onze vaste stek de voorbije week.  Juho, de Finse projectleider, sloot de meeting officieel af en liet ons nog genieten van wat filmpjes en foto’s van de voorbije week en het vorige projectjaar.  Eigenlijk toonde hij de Belgische PowerPoint van vorig jaar, maar dan zonder muziek.
Stipt om 10.15 uur trokken we de schooldeur achter ons dicht, en met een escorte van gastheer/gastvrouw-leerlingen (Arttu, Juha, Karoliina, Sofia, Elias en Kaspar) stapten we naar het station.  Op de valreep waren ook Akseli en Alex ook nog vanuit de school naar het station gespurt om ons te kunnen uitwuiven.  En dat om 13.06 uur precies: de Finse spoorwegen lijken behoorlijk stipt te rijden, alhoewel de Finnen dat tegenspraken.
Comfortabel zijn ze wel, die treinen, en dat mocht ook wel voor een ruim 4 uren durende rit (bij momenten aan 220 km/u) mét overstap in een ijskoud Pasila.  Lappeenranta bereikten we omstreeks 15.20 uur, ons hotel om 15.50 uur.
Nog even verpozen, een wandelingetje door de stad, eventueel een zwem- en saunabeurt en iets te eten zoeken.  Dat was alles wat ons in Finland nog restte.  Dat en een verkwikkende nacht vooraleer Ryanair ons terug naar Belgenland brengt.  En meteen is ons blogavontuur hiermee dan ook ten einde.  We hopen dat jullie konden genieten van onze week in het hoge noorden.  Tot thuis.

1 opmerking:

 1. Wel wel wel
  Ik denk dat het mooi is geweest!!!
  Ik ga niet graag op reis maar daar is het toch precies mooi :-)
  Mooi werk.
  Proficiat aan het ganse team!
  André

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief