maandag 10 oktober 2011

Finland maandag 10 oktober 2011

Finland dag 3
Turku: Kupittaan Lukio – ICT Talo
Een titel om een beetje speciaal te doen en te tonen dat we vandaag Fins geleerd hebben.  Wat het betekent?  De “school gelegen in de wijk Kupittaa” en het “ICT Huis”.  En dat alles om jullie aandacht er een beetje van af te leiden dat het weer Belgische kuren gekregen heeft: grijs en regen.  Maar ’t zou maar voor een dag zijn.
Razendbenieuwd waren we weer om te horen hoe “de onzen” het in hun gastgezin gesteld hadden.  En blijkbaar was het een voltreffer over de hele lijn.  Met zijn vieren waren ze bovendien stikjaloers op Pieter die als enige bij een gaststudente gelogeerd was.
Het programma bood ons eerst een introductie op Finland en Turku, waarin we leerden dat ze ook hier een communautair probleem hebben.  6% van de Finse bevolking is Zweedstalig. En daarom zijn alle straatnaamborden tweetalig.  En om het nog mooier te maken staat de naam van de grootste taalgroep telkens bovenaan.  En als je weet dat er een aantal gemeenten zijn waarin het zowat fifty-fifty is, weet je ook dat het nu eens de enen en dan eens de anderen zijn die hun straatnamen bovenaan zien staan.  De gemeentewerkers vrezen er dan ook de jaarlijkse telling die ervoor kan zorgen dat ze alle bordjes mogen vervangen.
De rest van de morgen mochten we de bus op om Turku van naderbij te leren kennen.  Met de 13e eeuwse cathedraal als hoogtepunt.  Veel ging echter verloren omdat Turku in 1827 geteisterd werd door een enorme brand die zelfs de klokken – 80 m hoog in de toren – liet smelten.
Na de schoollunch (al om 11.00 uur) volgde nog de eerder al vermeldde Finse les en een bezoek aan de hi-tech locatie van onze Finse partner: 2 state-of-the-art computerlokalen in een spiksplinternieuw gebouw dat op een kwartiertje wandelen van het oudere hoofdgebouw ligt.
En voor een keer mocht iedereen om 15.00 uur naar huis voor een vrije avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief