dinsdag 8 mei 2012

Rome dinsdag 8 mei 2012


Roma, che bella (of zoiets)

Want nu leren we Rome op zijn best kennen.

De zon was namelijk meteen van de partij toen we koers zetten naar een dag vol stunt- en vliegwerk.

Maar eerst wilden we wel eens weten hoe onze leerlingen het stelden natuurlijk.  Het “socializen” liep al een stuk vlotter dan de eerste dag, hoorden we.  En twee van onze 4 mannen bleken plots pauselijke connecties gekregen te hebben.  Hun “papa” werkt in het Vaticaan.  Frederik werd meteen met een bijzondere opdracht belast: goedkope kaartjes voor de Sixtijnse kapel bemachtigen zonder in de rij te  hoeven staan.

Ons eerste bezoek van de dag was meteen een kanjer: ENAV.  Vanuit dit hypermoderne vluchtcontrolecentrum wordt 63% van het Italiaanse luchtruim gecontroleerd.  Op een en hetzelfde moment worden op piekmomenten meer dan 400 vliegtuigen per uur in de gaten gehouden, begeleid of aan de grond gezet.  De luchtverkeersleiders – waarover we meestal alleen horen wanneer ze een staking houden – zitten dus niet in de toren van het vliegveld.  De toren krijgt slechts het beslissingsrecht over een vliegtuig vanaf een 2-tal minuten voor de landing en tot ongeveer 1 minuut na het opstijgen.  Daarna wordt het “overgenomen” door centra  als ENAV.  Wat ons opviel was de absoluut kalme, zelfs “relaxe” sfeer waarin de operatoren hun bijzonder belangrijke werk doen.  Zelfs wanneer er een absolute noodsituatie voorkomt, waarbij bvb het volledige vliegveld van Fiumicino vliegtuigvrij moet worden gemaakt.  Dat komt slechts 1 of 2 keer per jaar voor …….. maar toch wel net toen wij er waren.

De theorie hadden wij toen dus al gehad, vervolgens kwam een portie praktijk.  Niet om zelf te doen, wel om te kijken.  Nadat we onze lunch hadden binnen gewerkt werden we getrakteerd op een vliegshow …. met miniatuurvliegtuigen.  Alhoewel,…  echt miniatuur kun je een vliegtuigje van 9 kg - met jetmotor - dat 330 km per uur haalt niet meer noemen.

Het werd dus een middag in de zon (met de gevolgen vandien), afgerond met een bezoekje van een echte helikopter die voor een originele groepsfoto zorgde.  Waarna we met de bus Rome weer opzochten en elk naar onze stek trokken.  Voor de leerkrachten evenwel  met een ommetje  om in eerste instantie een pet en zonnebrandolie te vinden.


https://picasaweb.google.com/102518109387766462084/Dinsdag8Mei

2 opmerkingen:

 1. Hallo

  Ik zie dat jullie ondertussen het zonnetje hebben gevonden. Hier moet ik in Kortrijk zoeken naar een zonnestraal die nu en dan eens komt piepen. Voorlopig is hier enkel regen te bespeuren. De plassen staan weer op de velden dus dat zegt al veel. Ik ben wel blij dat het in Rome ook wisselvallig weer is eens zon en eens regen dan weten we dat we in belgiƫ eigenlijk niet zoveel missen. Ik wist eigenlijk niet meer dat jullie nu in Rome zaten, dankzij de tjechische connecties herinnerde mij eraan dat zij nu bij de belgen zaten.
  Is het weer de bedoeling dat zij daar de zeppelin van nu gaan tonen? Ik zag dat de bestuurbaarheid wat moeilijker verliep of bij ons maar het is dan ook een helemaal andere sturing zag ik.

  Zo ik probeer tussen mijn werk door nu en dan eens de blog te bekijken en een reactietje te geven.

  GROETEN Jochen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Jochen,
  Leuk te horen dat jullie dit volgen:

  Succes in de examens

  BeantwoordenVerwijderen

Blogarchief