maandag 7 mei 2012

Rome maandag 7 mei 2012


We zijn er.  En even dachten we dat ons vliegtuig een ommetje gemaakt had en ons weer in Brussel dropte.  Want hoorden we de kapitein niet zeggen: regen en 16 graden?

We hadden  juist gehoord, maar de radde tongval en de opgewonden handgebaren van de lokale bevolking én hier en daar een pijn- of olijfboom bevestigden ons vermoeden: dit was Rome, … op zijn natst.

Op het vliegveld werden we opgepikt door onze gastfamilies en vertrokken naar alle windstreken.

Maandagmorgen bleek dat niet eens een vergezochte uitdrukking. Zowat al onze leerlingen hadden er een rit (met auto, bus, trein, metro of een combinatie van deze) van maar liefst 2 uur opzitten toen ze omstreeks 09.15 uur op school arriveerden.  Omstreeks …… want elke vreemde klimatologische omstandigheid (zoals veel regen) gooit het openbaar vervoer in de knoop.  Onze leerlingen druppelden dus binnen, met Frederik als kampioen zeker een half uur te laat.  Maar ’t was de schuld van zijn Alfa Romeo chauffeur die te traag gereden had.

Een boeiende dag zou het wel worden.

’s Morgens wachtten ons achtereenvolgens een les over de werking van en wetenschappelijke principes achter de windtunnel én een les Italiaans.  Die uiteindelijk een les Romeins werd, want blijkbaar spreken de Romeinen geen Italiaans.  Onze reiswoordenboekjes meteen de prullenmand in dus.

De lunch bracht ons naar een naburige school en naar pasta, rundsvlees en een typische groente die zij “chicoreia” noemden.  Voor ons een (behoorlijk lekkere) ontdekking.

Via diverse wegen (maar alle wegen leiden toch naar Rome) trokken we naar het oude centrum.  De Italiaanse leerkrachten schotelden ons een wandelroute voor langsheen de Romeinse “schatten”.  Op het menu: de Piazza Venezia, de Piazza Navona, het Pantheon, de Fontana di Trevi  én als afsluiter het Colosseo.  En telkens met Italiaanse leerlingen ter plaatse als gewaardeerde gidsen.

Omstreeks 17.30 uur zat het erop en mocht iedereen – na een gevulde, maar bijzonder leerrijke dag – “huis”waarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief