donderdag 10 mei 2012

Rome woensdag 9 mei 2012


En weer ging de zon op boven de eeuwige stad.  Alweer vanuit alle windstreken trokken leerkrachten en leerlingen naar de Engelenburcht.  En nog maar eens was Frederik de allerlaatste.  Met de auto het centrum van Rome willen bereiken blijkt niet eenvoudig.

Een enthousiaste gids liet ons kennis maken met een brok geschiedenis van 2000 jaar oud: van de oorspronkelijke bouw als grafmonument voor keizer Hadrianus, over de middeleeuwse burcht en de 16e eeuwse vertrekken van de pausen, tot het museum dat het vandaag is.
Voor de lunch zorgden de gastheren.
Om 15.00 uur hadden we opnieuw afspraak op de school.  Voor Mr Robyn een belevenis: mee op de motorfiets van een Italiaanse collega door het razenddrukke Romeinse verkeer.  Een adembenemende ervaring waarbij de toepassing van de verkeersreglementen wordt aangepast aan het verkeer en de toevallige aan- of afwezigheid van politieagenten.  Hij leerde dat het kleinste gaatje groot genoeg is om een auto in te halen. Of dat nu aan de linkerkant of rechterkant gebeurt, speelt trouwens geen rol van betekenis.
Op school werden we vergast op een regenbui.  Of toch hoe die tot stand komt.  In een les meteorologie dus.  Onze leerlingen appreciëren het Vlaamse onderwijssysteem trouwens steeds meer.
Daarna moesten we zelf aan de slag: aan een klas vol Tsjechen, Finnen en vooral Italianen moesten ze wiskunde aan de man (of sporadische vrouw) weten te brengen.  We gooiden ze meteen in het diepe, maar ze wisten zich allemaal aardig te redden.  Onze leerlingen appreciëren de rust in de Vlaamse klassen trouwens steeds meer.
Er wachtten nog twee belangrijke klussen.
De leerlingen moesten de Italianen partij geven in een voetbalmatch.  En onze zuiderse vrienden waren er bijzonder op gebrand om hun nederlaag in België recht te zetten.  Dat zat hen nogal hoog.  Wij hadden “de onzen” dan ook de raad gegeven dat ze misschien toch maar beter zouden verliezen deze keer.
Voor de leerkrachten was het helemaal niet veel soeps, want die mochten vergaderen over het op te sturen eindverslag.  En dat belooft nog een zware dobber te worden.

https://picasaweb.google.com/102518109387766462084/9Mei2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief